Anoniem solliciteren als feature in recruitment software

Enige tijd geleden schreef ik op Privacyzaken over anoniem(er) solliciteren. Anoniem(er) solliciteren is een noodzaak om ‘bias’ in het selectieproces te voorkomen. Vanuit privacy oogpunt zou je als werkgever in eerste instantie helemaal geen noodzaak hebben om naam, geslacht of geboortedatum te verwerken en hier dus niet om moeten vragen. Daarmee voorkom je ‘bias’ in het recruitmentproces niet volledig, maar daarmee verminder je de bias waarschijnlijk wel.

Recruitmentsysteem Equalture pakt dit principe in een feature van hun selectiesoftware aan. Tenminste, er is geen sprake van anoniem solliciteren, maar bedrijven die Equalture gebruiken zien in eerste instantie geen persoonlijke of demografische gegevens in het kandidaatprofiel. Pas als de kandidaat geschikt bevonden wordt en uitgenodigd voor een vervolg worden de persoonlijke en demografische gegevens vertoond.

Voor werkgevers die de bias in het selectieproces willen verminderen is dit een interessante aardigheid. En het zou een interessante en redelijk eenvoudig toepasbare feature voor elk recruitmentsysteem zijn. Ik vraag echter af of het een USP is waardoor werkgevers voor Equalture zouden kiezen en niet voor een van de vele andere recruitmentsystemen.

Wat Equalture echter niet tegengaat is de verwerking van de persoongegevens. Als bedrijf verwerk je immers de persoonsgegevens en demografische gegevens wel via Equalture, je laat ze alleen niet altijd zien. Je hebt in alle fasen van het selectieproces dus nog gewoon verantwoordelijkheid voor deze gegevens en zal je aan de AVG en andere wetgeving moeten houden. 

Van Privacy by design of default is in het geval van Equalture dus geen sprake en met Equalture voldoe je ook niet ineens beter of slechter aan de AVG. Zou Equalture zich echt met privacy by design bezighouden dan zouden de naam, geboortedatum, geslacht en foto(!) in de eerste selectiefase waarschijnlijk helemaal niet verwerkt worden in plaats van alleen niet vertoond aan bepaalde mensen. Dan kunnen deze gegevens ook op geen enkele manier tot een ‘bias’ leiden of op ander manieren verkeerd gebruikt worden.

2 gedachten over “Anoniem solliciteren als feature in recruitment software

  1. Hi Michel,

    Leuk om te zien dat je over ons schrijft! Helaas zie ik wel wat zaken staan waar ik het niet helemaal mee eens ben. Denk dat we je toch nog flink kunnen verrassen als je meer zou weten over hoe we het e.e.a. opslaan en verwerken.

    Cheers, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s