De impact van Google for Jobs op de vacaturemarkt

Google heeft de uitrol van Google for Jobs aangekondigd, een toevoeging aan de Google zoekmachine waarmee het zoeken naar (en vinden van) vacatures verbeterd wordt. Dat gaat meer zeer grote waarschijnlijkheid een aardige impact hebben op de vacature(zoek)markt. Met een succesvolle inzet van de vacaturesearch door Google zullen vacaturesites en vacature zoekmachines zeker verschil gaan merken.

Vacature zoekmachine Indeed beheerst in bezoekersaantallen alweer geruime tijd de generieke vacature(zoek)markt. De grote vacaturesites van weleer Monster en Careerbuilder zitten al jaren op een glijdende schaal. Modernere spelers op de markt zoals Glassdoor en LinkedIn groeien gestaag op vacaturegebied en concurreren direct met Monster en Careerbuilder.

Het plaatje in Google trends dat een schatting maakt van de populariteit van websites ziet er zo uit voor deze spelers:
afb1

Indeed steekt met kop en schouders boven de rest uit; de zoekmachine is tot nu toe ‘de Google van het vacature zoeken’.

Maar Google is een belangrijk startpunt voor vacature zoekenden. Het aantal zoekopdrachten naar ‘jobs’  geeft een globaal beeld van hoeveel zoekopdrachten naar vacatures via Google plaatsvinden en welk aandeel daarvan ongeveer bij de vacaturesites en Indeed terecht komt:

afb2
Nu echter gaat een fors deel van dat verkeer naar andere zoekmachines, waarvan Indeed de belangrijkste is. Door zelf specifiek op het vinden van vacatures te richten kan Google deze werkzoekende meer binnen de eigen zoekmachine actief houden in plaats van naar andere zoekmachines te verwijzen. Zo kunnen er ook meer en gerichtere advertenties (AdWords) verkocht worden voor vacatures.

Google for Jobs is een directe concurrent voor Indeed. Een grote bedreiging voor Indeed is dat ze volgens mij voor een groot tot zeer groot deel afhankelijk zijn van Google. Google gaat vacature zoekenden meer en meer naar de Google for Jobs resultaten sturen en daarmee zullen zij minder snel bij Indeed terechtkomen. Indeed is niet een van de partners, zoals Monster en Careerbuilder, waarvan het vacature aanbod in de Google for Jobs resultaten getoond wordt. Indeed zal dus meer en meer op eigen benen moeten gaan concurreren met Google (for Jobs) in plaats van te profiteren van Google.

Een grotere focus op Google for Jobs zou zomaar eens kunnen leiden tot een opleving van vacaturesites, Careerbuilder en Monster, en bij een grote Google-afhankelijkheid van Indeed zelfs weer even groter kunnen zijn in bezoekersaantallen dan Indeed.

Die vreugde zal voor Monster en Careerbuilder niet van lange duur zijn. Google kan het vacature aanbod van beiden nu goed gebruiken om eenvoudig volume te generen, maar zal uiteindelijk de werkzoekenden direct bij vacatures van werkgevers willen brengen en werken-bij sites voorrang gaan geven in de resultaten. De geschiedenis herhaalt zich daarmee letterlijk voor deze dinosauriërs; in eerste instantie stonden deze bedrijven ook te klappen voor de traffic die vanuit Indeed kwam. Ik verwacht dus een korte opleving voor deze vacaturesites, maar de race naar de bodem zal doorzetten.

De strijd om de vacaturezoekende zal zich gaan afspelen tussen Indeed en Google. Wie het grootste aanbod van vacatures zo eenvoudig mogelijk doorzoekbaar maakt en werkzoekenden zo snel mogelijk bij de meest relevante vacatures brengt wint de wereldmarkt van vacaturezoekenden. Zo ‘simpel’ is het. Indeed is groot geworden door dit na te streven. Google zal dit nastreven.

Indeed staat op dit moment ver voor in vacature volume en zoekmogelijkheden. Om de concurrentie met Google te voeren zal Indeed zwaarder moeten gaan inzetten op betere zoekalgoritmen en matching van vacatures. Nu lijkt de relevantie van zoekresultaten nog op een relatief laag niveau te staan. Google laat al weten dat machine learning en matching een belangrijk onderdeel zijn en intussen hebben ze met de data en kennis die ze kunnen opbouwen met de Google Jobs API en de interessante focus op matching op skills ijzersterke wapens in handen. De vraag zal zijn of Indeed hier zelf mee kan gaan concurreren of de kennis overgekocht moet gaan worden. Tegelijkertijd zal Indeed naar mijn verwachting veel meer moeten gaan werken aan (naams)bekendheid om het wegvallen van Google verkeer te kunnen compenseren en Indeed het startpunt voor zoeken naar vacatures te laten zijn.

Het worden het komende jaar interessante tijden op dit gebied. Werkgevers zullen hier indirect ook veranderingen in ondervinden. Afhankelijk van hoe e.e.a. verloopt zullen advertentiebudgetten voor deze kanalen anders verdeeld gaan worden. Het belang van Google voor vacatures zal uiteindelijk hoe dan ook groter gaan worden. Daarmee zal het belang van zoekmachinemarketing ook toenemen om te kunnen onderscheiden en concurreren in de resultaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s