Mijn afscheid van Gmail en overstap naar Protonmail

Ik heb (eindelijk) besloten afscheid van Gmail (Google) te nemen. En iedereen zou hetzelfde moeten doen, inclusief afscheid nemen van Outlook.com of andere privacy inbrekende e-mail aanbieders die persoonlijke data, de inhoud van jouw e-mails, als verdienmodel hanteren. Hiermee neem je direct een enorme stap in de verbetering van je privacy.

In dit artikel deel ik mijn redenen en zoektocht naar een betere, veiligere en privacy respecterende e-mailservice.

Waarom geen Gmail?

Ik was Google en vooral Gmail fan. Goede usability met zeer grote opslagcapaciteit. Ik hoef nooit een mail weg te gooien.

Mijn e-mail is persoonlijk en mijn e-mail account is een ‘schat’ aan vertrouwelijke informatie doordat ik prive berichten verstuur naar vrouw, familie en vrienden. Ik heb niets illegaals te verbergen, maar niet iedereen hoeft mijn e-mails te kunnen zien. Daarnaast is met toegang tot mijn e-mailbox toegang tot heel veel andere services mogelijk. Elke wachtwoord reset kan via mijn e-mail account gedaan worden, dus wie toegang heeft tot mijn e-mail heeft potentieel toegang tot heel veel andere services, zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en nog heel veel meer.

Google heeft toegang tot al mijn e-mail en daarmee kunnen de Amerikaanse overheid en anderen toegang tot mijn e-mail krijgen wanneer Google die toegang geeft. Daarmee hebben zij potentieel ook toegang tot heel veel andere accounts. En intussen gebruikt Google de inhoud van mijn e-mails natuurlijk gewoon voor profilering en advertising.

Ik heb nu niets bijzonders te verbergen, maar het is ook nergens voor nodig dat Google of anderen toegang hebben tot de inhoud en/of meta data van mijn persoonlijke en vertrouwelijke communicatie.

Hierom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe e-mail provider die mijn privacy nu kan waarborgen en waarmee ik in de toekomst wellicht geheel anoniem kan e-mailen. Ook al wil ik nu gewoon een veiliger persoonlijk e-mailadres met mijn naam, ik wil graag de mogelijkheid openhouden om geheel anoniem te kunnen e-mailen.

Hoe encryptie je mail kan beveiligen:

Eisen privacy vriendelijke e-mail provider

De ‘must have’ privacy voorwaarden die stel aan zo’n e-mailprovider:

 • Encryptie van mailberichten – niemand hoeft mijn mails op de server (of onderweg) te kunnen lezen. Zo heeft de provider zelf ook geen toegang tot mijn mail en kunnen ze mijn mails aan niemand verstrekken.
 • Europese Privacywetgeving of vergelijkbaar is van toepassing
 • Geen reclame (geen advertentiemodel). Wil ik mijn privacy beschermen dan zal ik per definitie niet met privacy betalen.

Verdere nice to have privacy voorwaarden voor mij zijn:

 • Zero logging – ip adressen of andere aan mij te relateren data worden niet gelogd.
 • Geen registratie persoonlijke gegevens – wanneer ik ooit iets meer te verbergen heb hoeft een mailadres niet aan mij gerelateerd te kunnen worden.
 • Anonieme betaling mogelijk (Bitcoin)

Ik stel deze voorwaarden eerst omdat ik ga voor privacy first, maar daarnaast spelen voor de keuze van een e-mailprovider minstens zo belangrijke voorwaarden mee op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten. En niet te vergeten de kosten. Waar je immers bij Gmail letterlijk betaalt met je privacy, zul je bij een privacy first e-mailprovider gewoon met geld moeten betalen voor opslagruimte en mogelijkheden.

Omdat veranderen van e-mail een helse klus is moet het vertrouwen in de continuïteit van de service er ook zijn. Ik heb geen zin om straks weer van mailprovider te moeten veranderen.

Keuze e-mail provider

Er zijn tegenwoordig veel privacy vriendelijke e-mail leveranciers. Na flink speuren en proberen is de keuze voor mij op het Zwitserse Protonmail gevallen.

Protonmail voldoet aan alle privacy voorwaarden die gesteld heb. Daarnaast ziet de mail app (web app en android) er solide uit en werkt deze zeer gebruiksvriendelijk. Protonmail voelt als een serieuze privacy vriendelijke Gmail versie, zeker met de betaalde variant. Er worden geen persoonsgegevens gelogd en alle mail is volkomen encrypted.

Mocht je uitgaande mail willen encrypten dan biedt protonmail een gebruiksvriendelijke optie (in tegenstelling tot veel encryptieoplossingen) waarbij je niet met keys hoeft te rommelen, maar berichten op de protonmail server gelezen kunnen worden met een zelf gegenereerd wachtwoord.

Als runner up heb ik het Duitse tutanota.com overwogen. Vergelijkbaar met protonmail en aantrekkelijker wat betreft de prijs/opslagruimte. Tutanota voelt wat betreft interface minder solide en ze bieden, vreemd genoeg, geen two factor authentication. Dat laatste is voor mij een must have voor betere beveiliging van je e-mailaccount.

Kosten en opslagruimte Protonmail

Van Gmail naar Protonmail overstappen brengt kosten en/of beperkingen met zich mee.

Protonmail biedt een gratis account. Hiermee heb je 500mb opslagruimte in je mailbox en kun je mail beperkt labelen. Voor meer opslagruimte en features betaal je 5 euro / maand voor onder andere 5GB opslagruimte, e-mailfilters en 200 labels.

Bijkomende voordelen

Voor mijn gebruik van e-mail biedt de gratis versie van protonmail voorlopig voldoende. De overstap naar een nieuwe provider dwingt mij eens goed te kijken naar mijn e-mail gebruik en behoefte.

In gmail hoef je nooit een mail weg te gooien. Hierdoor gooi ik ook nooit mails weg. Ik zoek ook zelden oude mails op. Belangrijke mails of documenten bewaar ik liever apart.

Door 10 jaar lang hetzelfde Gmail account te gebruiken ontvang ik volop ruis (reclame mails, mails van services die ik niet op nauwelijks gebruik en spam).
Gmail richt zich slim op het archiveren van e-mail in plaats van deleten en probeert op basis van je gebruik je mailbox overzichtelijk te houden. Daarmee heeft Google de beschikking over een enorme berg data waar ik zelf eigenlijk niets aan heb.

Met overstap naar een nieuwe e-mailprovider verhuis ik niet alle mail(contacten) mee. Ik houd mijn nieuwe veiligere mail privé voor account toegang en communicatie met belangrijke services (verzekeringen, financiën, abonnementen, energie, digid) en persoonlijke (privé) communicatie. De rest, Linkedin, Twitter, Facebook, nieuwsbrief inschrijvingen en nog heel veel meer houd ik voorlopig nog even in Gmail en zet ik waar relevant wellicht over naar een tweede protonmail adres. Zo pas ik een tweeledig threat model toe op mijn e-mail en heb ik samen met het deleten van e-mails voorlopig zeker genoeg aan 500 mb opslagruimte.

Conclusie

Sowieso brengt overstappen naar een ander mailadres het nodige werk met zich mee. De overstap van Gmail naar Protonmail geeft mij een hele sterke verbetering van mijn privacy die dat zeker waard is. Tegelijkertijd word ik mij bewuster van mijn e-mailgedrag en is mijn e-mailbox in een klap lekker opgeruimd en leeg. Ik zie alleen maar winst en vind het geen probleem meer te gaan betalen wanneer ik meer functionaliteiten of ruimte echt nodig heb.

Sommige functionaliteiten missen voor een enkeling wellicht (zoals het gebruik van andere mail clients zoals Thunderbird), maar deze worden relatief snel ontwikkeld. Ik heb er alle vertrouwen in dat Protonmail mij voor lange tijd e-mail zal bieden met voldoende privacy, goede functionaliteiten en meer privacy (of anonimiteit) wanneer ik dat ooit nodig heb.

8 gedachten over “Mijn afscheid van Gmail en overstap naar Protonmail

 1. Dank voor je uiteenzetting, was een nuttige bevestiging van wat ik ook in gang heb gezet. Heb je ook een afweging/keuzes gemaakt voor bijvoorbeeld een VPN en veilige dataopslag in de cloud?

  1. Jazeker, zie hier VPN: https://michelrijnders.nl/2017/06/01/de-selectie-van-mijn-vpn-service/. Ik heb eerst een tijd Mullvad vpn gebruikt, erg anoniem. Protonmail biedt nu ook VPN, door aantrekkelijk combi-aanbod gebruik ik ProtonVPN vooral.

   Dataopslag ben ik nog niet aan toegekomen. Ik heb niet heel veel docs, belangrijke docs bewaar ik secure in lastpass. Verder gebruik ik offline Bear Notes voor notities. Voor grotere dataverzamelingen zijn er wel een aantal alternatieven. Daar ga ik binnenkort nog eens verder over uitwijden. Het meest kijk ik uit naar een gebruiksvriendelijke foto-opslag-oplossing. Die ben ik helaas nog niet tegengekomen.

 2. Beste Miciel, ik overweeg ook de overstap naar protonmail, zeker na het lezen van jouw blog en het eerder beluisteren van een podcast met Arjen Kamphuis.
  Ik zit echter nog met een vraag: hoe beheer je de contacten? in mijn huidige Outlook beheer ik ook mijn contacten (mail en telefoon) en zijn deze ook beschikbaar op mijn Iphone.

 3. Goed artikel! Ik ben zelf ook bezig met de overstap naar Protonmail. Ik begreep dat ze nu ook hun eigen VPN hebben en bezig zijn met een eigen Cloud Storage.

 4. Ik moet zeggen ondanks dat ik het artikel goed vind er in mijn optiek wel een flink stuk wishfull thinking in zit.
  Het idee van privacy op het net is achterhaald.
  Als in hun voorwaarden staat dat ze niet jou ip-adres loggen is dat leuk maar op hun servers gebeurd dat nog steeds wel degelijk.
  Access-logs en Error-logs zijn in deze op elke server geen uitzondering.

  Daarnaast denk ik niet dat de de privacy van ongeveer 99.9% het volledige verhaal vertellen en grotendeels zo zijn opgesteld dat ze dusdanig specifiek zijn opgesteld dat het voor een leek lijkt goed te zitten maar dat het zo lek is als een mandje.

  Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat het kwa privacy wellicht iets beter is dan ergens anders maar houd er wel rekening mee dat deze bedrijven ten aller tijden hun voorwaarden mogen wijzigen en als jij het er doen niet mee eens bent kun je vertrekken.

  Als laatste vind ik je opmerking over de “ik heb niks te verbergen maar het is privé wat ik stuur naar mijn family” (basically de rode draad) iets vreemd.
  Het idee dat google jouw mail leest en die gegevens deelt met van alles en nog wat is een niet juiste gedachten.
  Daarnaast staat er ook in de voorwaarden van google dat de data gebruikt wordt zonder dat het naar jou herleid kan worden.
  Ze gebruiken kernwoorden en contexten om een filter op te stellen waar hun advertentie platform gebruik van maakt.

  Nou kun je nu heel simpel zeggen “Ja dat staat er maar achter de schermen doen ze er meer mee” of “ze verkopen het wel degelijk alleen staat dat daar niet letterlijk”.
  Maar wie zegt dan dat een kleinere speler datzelfde niet ook doet ?
  Ze moeten ergens het geld vandaan halen en van alleen abo’s van klanten gaat hun bloed niet harder stromen.

  All in all vind ik het altijd vrij vreemd waarom met het grote boze internet partijen die (ongeveer) hetzelfde gezien worden als de redding van de privacy.
  Die alternatieve partijen genieten juist van all die discussies over google en facebook.
  Het zorgt er alleen maar voor dat meer mensen naar hen toe komen.
  De kans dat jouw privacy minder goed bewaakt wordt daar is vaak groter dan blijven waar je was.

  Begrijp me even niet verkeerd hoor.
  Google heeft echt wel dingen fout gedaan en ze zullen nu nog steeds wel dingen op het randje spelen of niet eroverheen MAAR dat doen ze allemaal want geld is geld en hoe meer er verdiend kan worden hoe beter.

  1. Hi Controvi,

   Eens hoor dat het allemaal gebaseerd is op vertrouwen. Op de technische details van Proton of Gmail zal ik mijn hoofd niet teveel breken. Maar de basis, het verdienmodel, van Google is per definitie niet privacyvriendelijk. Google verdient geld aan jouw data (behavioural targetting), waar Protonmail gewoon geld vraagt voor de dienst. Het is niet de enige reden, maar voor mij wel een steeds belangrijkere om geen gebruik te maken van bedrijven zoals Google die van handel in data hun business maken en zo vooralsnog altijd geneigd zijn tot (mass) surveillance.

   Ik geloof wel dat de abo’s van klanten voldoende inkomsten genereren.

 5. Dag Michel,

  Bij toeval kwam ik op jouw berichtgeving terecht én helemaal mijn idee. Ik ben gmail en hotmail totaal zat. Hondsbrutaal en vragen je hemd van het lijf. Ik was en ben ervan overtuigd dat deze grote jongens spioneren voor overheden en met list en bedrog achter jouw persoontje proberen te komen. Ik gebruik nu alweer een jaar protonmail met groot plezier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s