De selectie van mijn VPN service

Ik heb (eindelijk) besloten een VPN service te gebruiken voor al mijn (prive) internetgebruik. Lees waarom ik VPN gebruik om mijn privacy te verbeteren en waarom ik voor mijn huidige VPN provider heb gekozen.

Waarom VPN?

VPN (Virtual Private Network) zorgt voor (meer) anoniem gebruik van internet en het beschermt je communicatie. Heel simpel gezegd scherm je met VPN je eigen IP adres (= herleidbaar persoonsgegeven) en wordt jouw internetgebruik door een veilige tunnel naar de internetservice geleid waarmee de inhoud van het verkeer niet door anderen gezien kan worden.

Gebruik je VPN (mobiel en thuis) dan weten je internetprovider en de services (websites) die je gebruikt in principe niet wie je bent en wat je online doet. Dat voorkomt ook dat anderen dit kunnen gebruiken / misbruiken, zoals overheden met sleepnetten, autoriteiten die afluisteren en hackers.

VPN biedt geen volledige bescherming, want ook al gebruik je VPN, de data die je verwerkt op externe services kunnen door die services gezien (en gedeeld worden met anderen) en natuurlijk eenvoudig aan jouw persoon gekoppeld worden wanneer je persoonsgegevens achterlaat voor account registratie (denk aan Facebook en Gmail).

Ik heb besloten VPN te gaan gebruiken voor privé gebruik (mobiel en vast). Ook al heb ik (nu) niets te verbergen, van mij hoeft niemand (of in ieder geval een minimaal aantal bedrijven en mensen) te weten wat ik online doe.

Eisen aan VPN provider

Een VPN provider is voor mij niet een willekeurige keuze voor de goedkoopste. Ik heb voorwaarden. Een VPN provider heeft per definitie informatie over mijn IP gekoppeld aan de websites die ik bezoek en services die ik gebruik. Dat is niet te voorkomen. Een VPN provider kan er echter wel alles aan doen om het risico dat deze privacy gevoelige informatie überhaupt gekoppeld wordt aan mijn persoon en dat andere toegang tot deze gegevens krijgen te beperken.

Voorwaarden hiervoor zijn:

  • Zero logging policy – ip en gebruiksgegevens worden niet gelogd (bewaard) door de provider. Zo kan er ook niemand toegang tot historische gegevens van mij(n) (gebruik) krijgen.
  • Geen account registratie – wanneer ik een account registreer met e-mail en anderen gegevens is mijn internetgebruik aan mijn persoon te relateren
  • Anonieme betaling (Bitcoin of andere anonieme betaalmiddelen) – betaal ik met bank, paypal of creditcard dan is mijn persoon ook te verbinden aan mijn internetgebruik

Er zijn tegenwoordig namelijk heel veel VPN providers, mede (of vooral?) door de behoefte om anoniem (illegaal) films, muziek en games te downloaden en om Netflix content uit andere landen te kunnen bekijken. Dit zijn voor mij geen redenen om VPN te gebruiken, de vraag of Netflix de bewuste VPN provider blokkeert of niet is geen criterium voor mijn selectie. Wel moet een VPN provider al het verkeer gelijk behandelen voor netneutraliteit.

Daarnaast spelen andere voor mij twee belangrijke privacy gerelateerde criteria :

  • Geen filtering op soort verkeer – ik wil bittorrent of welke andere soort verkeer dan ook kunnen gebruiken. Een VPN provider moet zich niet bezighouden met de inhoud van jouw internetgebruik. Als jij film wil downloaden (illegaal of niet) via het bittorrent protocol of een ander protocol dan moet dat kunnen. Netneutraliteit is een groot goed dat door mijn VPN provider ondersteund moet worden.
  • Europese (privacy) wetgeving is van toepassing – een Europese VPN aanbieder heeft te maken met de Europese wetgeving. Dat geeft vertrouwen dat ze niet door bijvoorbeeld een Amerikaanse overheid gedwongen kunnen worden om toegang te geven tot gegevens.

En last but but least, niet minder belangrijk dan privacy, maar meer hygiëne factoren, spelen natuurlijk kosten, snelheid, gebruiksgemak en ondersteuning voor meerdere apparaten mee.

Beveiligingseisen heb ik minder door meer onwetendheid op dat vlak. Ik moet er over het algemeen vanuit gaan dat dat wel goed zit (op basis van wat de provider zegt).

Keuze VPN provider

Onderzoek naar VPN providers kan je door het grote aanbod veel tijd kosten. Torrentfreak biedt een goed startpunt met hun vergelijking van VPN services die zojuist (4 maart) vernieuwd is (“Which VPN services keep you anonymous in 2017?”). 

Gebaseerd op mijn voorwaarden (en gevoel) ben ik op basis van dit overzicht tot een shortlist gekomen: Azire vpn, Proxpn, Perfectprivacy, ovpn en Mullvad.

De keuze voor nu viel al snel op het Zweedse Mullvad door hun uitstekende privacy first insteek. Mullvad is de enige waarbij ik zonder enige registratie van persoonsgegevens (ook geen e-mail) VPN kan afnemen (met Bitcoin betaling). Het enige dat je nodig hebt is een account nummer dat je kunt genereren zonder gegevens te hoeven versturen / registreren.

Verdere maatregelen geven mij ook het volledige vertrouwen dat ik zoek: geen enkele tracking, geen gebruik van third-party software en fysieke servers in eigen beheer (ook in Nederland). En dat voor een concurrerende prijs van 5 euro per maand (en 3 uur trial die je in principe oneindig vaak kunt starten).

De installatie en het gebruik van Mullvad’s eigen VPN client voor MacOS en OpenVPN voor Android voor mobiel gebruik is simpel. Je hebt je eigen VPN service binnen 5 minuten up and running.

Voor nu een prima verbetering in mijn privacy: van geen VPN naar een voor mijn gevoel goede, eenvoudige en betrouwbare VPN service. Wellicht dat ik in de toekomst de noodzaak zie de verdere details (beveiligingsmaatregelen, data tunnels, encryptie) te onderzoeken en vergelijken. Voor nu biedt Mullvad alles wat ik nodig heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s